Blog

A NADH egészségügyi és élettani hatásai

FlashProtein
2024.05.16 12:59
A NADH egészségügyi és élettani hatásai

Mi az a NADH?

A NADH a "nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) + hidrogén (H)" rövidítése. Ez a vegyi anyag természetesen előfordul az emberi szervezetben, és fontos szerepet játszik az energiát termelő kémiai folyamatokban. AZ NADH kapszula étrendkiegészítőként funkcionál.

A NADH hatása és felhasználása

A NADH-t használják a mentális tisztaság és éberség javítására, a koncentráció és memória, valamint az Alzheimer-kór kezelésére. Az energiatermelésben betöltött szerepe miatt tökéletes kiegészítő az atlétikai állóképesség optimalizálására és a krónikus fáradtság szindróma (CFS) kezelésére is.

Továbbá, néhányan magas vérnyomás, magas koleszterinszint, depresszió és Parkinson-kór kezelésére is alkalmazzák. Az NADH erősítheti az immunrendszert, ellensúlyozhatja az alkohol és a tesztoszteron hormon hatásait, csökkentheti az öregedés jeleit, és védelmet nyújthat az AIDS-gyógyszer, azaz zidovudin (AZT) mellékhatásai ellen. Egyes egészségügyi szolgáltatók intramuszkuláris (IM) vagy intravénás (IV) injekcióban adják be a NADH-t Parkinson-kór és depresszió kezelésére.

A NADH-kiegészítők számos egészségügyi problémát enyhíthetnek, mint például a vérnyomás csökkentése vagy a krónikus fáradtság kezelése, de még maradtak ismeretlen tényezők működésükkel kapcsolatban. 

Kiknek ajánlja elsősorban A NAHD-t a FlashProtein?

A NADH számos területen hasznos lehet

 • Krónikus fáradtság szindróma (CFS) kezelése
 • Parkinson kór tüneteinek enyhítése
 • Depresszió kezelése
 • Jet lag kezelése
 • Magas vérnyomás csökkentése
 • Sportteljesítmény javítása
 • Energia növelése
 • Memória és koncentráció javítása
 • Immunrendszer működésének fokozása
 • Az öregedés jeleinek csökkentése
 • Koleszterinszint csökkentése
 • Védelem az AIDS kezelésére használt zidovudin (AZT) gyógyszer mellékhatásai ellen

 

A NADH kapszula

A NADH kapszula (Haya Labs) egy táplálékkiegészítő, amely természetes módon tonizálja a testet és támogatja az energia-szintézist. Lehetséges előnyei közé tartozik az energia szint növelése a testben, a memória és koncentráció javítása, valamint az anyagcsere egészségének támogatása. Ezenkívül segíthet a vércukorszint fenntartásában, szabályozza a zsíranyagcserét és hatással lehet az öregedés sebességére. Az NADH segíti a testben lévő enzimeket, hogy az élelmiszereket energiává alakítsák adenozintrifoszfát formájában. Támogatja a kognitív képességeket és serkenti az agyfunkciókat, miközben csökkentheti a fáradtságot a mitokondriális funkciók helyreállításával. Ajánlott napi adagja egy kapszula, lehetőleg étkezés közben. Fontos megjegyezni, hogy ennek az anyagnak az hatékonyságát az Európai Unió szabályozó hatóságai nem erősítették meg elégségesen megalapozott tudományos tanulmányokkal, és nem alkalmas semmilyen betegség diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére.

 

NADH kapszula termékoldal

NADH Mellékhatások

A NADH-kiegészítők általában nem okoznak gyakori mellékhatásokat, ha mértékkel szedik őket. Azonban, ha túlzott mennyiségben alkalmazzák, idegességet, szorongást és álmatlanságot okozhatnak. Ha injekció formájában adják be, fájdalmat, duzzanatot és bőrpírt okozhatnak az injekció helyén. A NADH-kiegészítőket nem ajánlják gyermekeknek, valamint terhes vagy szoptató édesanyáknak.

NADH Adagolása

A NADH, kapszula formájában kapható a FlashProtein oldalán.

Általánosságban elmondható, hogy a NADH-t napi 5-10 milligramm közötti dózisban javasolják. A legjobb, ha étkezés előtt 30 perccel, éhgyomorra veszed be.

A Parkinson-kór kezelésében nincs meghatározott NADH adag. Ez inkább egy holisztikus kezelési terv része, és a dózist egészségügyi szakember adja be intramuszkuláris injekció vagy IV infúzió formájában.

Egyelőre nincs adat arról, hogy a NADH kölcsönhatásba lép-e más gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel. Mindenesetre mindig tájékoztasd háziorvosod azokról a kiegészítőkről vagy vény nélkül kapható gyógyszerekről, amelyeket szedsz, hogy biztonságosan kezelhesd a mellékhatásokat vagy szövődményeket.

 

NADH-t tartalmaznak az élelmiszereink?

Igen lehetséges, hogy az élelmiszerek tartalmazzanak NADH-t, különösen a húsokban, baromfiban és halakban, valamint az élesztővel készült ételekben. Azonban nem tudni biztosan, hogy a szervezet hatékonyan fel tudja-e használni ezt a NADH-t az elfogyasztott ételekből.

Ellentétben az egészséges élelmiszerekben található esszenciális tápanyagokkal, a NADH a szervezetben szabadon képződik aminosavakból. Ez azt jelenti, hogy az NADH-szintet csak további NADH-kiegészítőkkel lehet növelni. Az élelmiszerekben lévő NADH nem oszlik szét újra a szervezetben. Inkább az aminosavakra bomlik, amelyeket a szervezet más célra használ fel.

Az egyetlen elem, amire a szervezetnek szüksége van a NADH termeléséhez, a niacin, amely megtalálható a húsban, baromfiban, olajos halakban, földimogyoróban, avokádóban, spárgában, brokkoliban, burgonyában és májban.

Mi a különbség az eddig jól ismert NAD – NAD+ és NADH között?

A NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid) egy fogalom, amely az emberi szervezetben zajló különböző kémiai folyamatok során előforduló különböző formákat takarja. Ezek közé tartozik például a NAD+ és a NADH. Az eltérő formák különböző funkciókat látnak el a sejtek energiatermelésében és más biokémiai folyamatokban. Amikor az ember a NAD kifejezést használja, tulajdonképpen egy összetett folyamatot jelöl, amelyben több különböző molekula vesz részt. A NAD két fő változata a NAD+ és a NADH. A NAD+ az oxidált forma, míg a NADH a redukált forma. Ezek különböző szerepet játszanak a sejtek anyagcseréjében és energiatermelésében.

NAD és NADH működése

Így lesz a NAD+ NADH

Egy kis kémia.

A NAD+ és a NADH valójában ugyanazt a molekulát jelentik, csak különböző állapotokban. Ennek megértéséhez megmutatjuk, hogyan működik a NAD a mitokondriumokban. A mitokondriumok a sejtekben dolgoznak, hogy energiát állítsanak elő a sejtek számára. Ők azok az "erőművek", amelyek biztosítják a sejtek mozgását és működését. A NAD kulcsfontosságú szerepet játszik ebben az energiatermelési folyamatban.

Ebben az energiaciklusban először a NAD+ formájában találkozunk a NAD-dal. Ez a NAD "nyers" formája, amelyet úgy képzelhetünk el, mint egy üres gurulós kosarat. Amikor először begurítják a rendszerbe, nincs benne semmi. De a kosár azért lesz hasznos, mert fontos anyagokat szállít a sejt belső részeibe, beleértve a mitokondriumokat is.

A NADH a "betöltött" változat, vagyis a kosár rakománya. Ebben a formában a NADH hidrogénmolekulákat és elektronokat szállít. Az elsődleges cél az, hogy ezeket az elektronokat eljuttassa a mitokondriális enzimekhez az energiatermelési folyamatban.

A NADH nem tartalmaz "pluszjelet". Ennek oka az, hogy a hidrogénmolekula negatív töltése kiegyenlíti a NAD+ molekula pozitív töltését. Amikor a NADH megérkezik az enzimekhez, leadja elektronjait, majd visszaalakul NAD+-vé. A további műveletekről már az enzimek gondoskodnak.

Miután lebonyolították a műveleteket, a NAD+ ismét üres kosárrá válik, és készen áll arra, hogy újabb elektronokat gyűjtsön össze.

NADH szerepe a sejtlégzésben

A sejtek belső "légzésének" folyamataiban a NADH rendkívül fontos szerepet tölt be. Ez a molekula lényeges a glükóz átalakításában, hogy energiává válhasson. A glükóz oxidációja során a NADH segít átalakítani azt ATP-vé, (energiamolekula), amelyet a sejtek használnak a működésükhöz. Ez a folyamat teszi lehetővé, hogy a szervezetünkben lévő glükóz energiává alakuljon, amelyet a test különböző anyagcsere-folyamatai használnak fel.

A NADH nemcsak az energiaellátásban játszik szerepet, hanem a DNS-javításban és más biológiai folyamatokban is. Ezáltal nemcsak az energiatermelésben, hanem a sejtek egészségének fenntartásában is fontos munkája van.

Mi az a sejtlégzés?

A sejtlégzés egy olyan folyamat, amikor a sejtek energiát termelnek az ATP formájában. Ez az energiaforrás fontos a sejtek működéséhez. A sejtlégzés két fő részből áll: a glikolízisből és a citromsavciklusból. A glikolízis során a glükóz lebomlik két piruvát-molekulává, amelyek belépnek a citromsavciklusba. Itt ezeket tovább bontják, energiát termelve. A NADH egy kulcsfontosságú része ennek a folyamatnak, mivel elektronokat hordoz, amelyek segítik az ATP előállítását.

A NADH nélkülözhetetlen az ATP termeléséhez. Elektronokat szállít a glükózmolekulákról, amelyeket azután felhasználnak a sejtekben az ATP előállítására. Így a NADH segít fenntartani a sejtekben zajló fontos anyagcsere-folyamatokat.

Energia-anyagcsere folyamatok és a NADH

A NADH az energia-anyagcserében kulcsfontosságú molekula, amely fontos szerepet játszik a sejtek energiatermelésében. Ez egyfajta koenzim, ami segít a sejtekben zajló fontos kémiai reakciókban. A NADH az elektronok szállítójaként működik, amelyek az anyagcseréből származnak. Ezeket az elektronokat átadja egy olyan láncnak, amely végül segít az ATP létrehozásában, ami a sejtek fő energiaforrása.

Ezeket a folyamatokat redoxreakcióknak nevezzük, amelyek nélkülözhetetlenek a glükóz lebontásához és más anyagok energiává alakításához. A NADH ebben a folyamatban egyensúlyt teremt, mely segíti az ATP termelést. A NADH más fontos molekulákhoz is kapcsolódik, mint például a NAD+ és a FADH2. Ezek segítenek fenntartani az energia-anyagcserét és optimalizálni az ATP-termelést. Összességében a NADH elengedhetetlen az energiatermeléshez és a sejtek működéséhez.